Az imaginárius sushi

 2010.03.24. 11:17

Hali. Ma Gábor nap van. Éljen a Gaben, akivel le volt tárgyalva, hogy ma ez alkalombó sushizni megyünk. Gondolhatjátok, mekkora bekövetkezési hatásfokkal rendelkezett ez a terv. Nemhognem sushizni, de ez az arc még Petre em tolta fel magát. Isten éltesse sokáig. Nem baj, most éhes vagyok, mert ma még nem ettem semmit, de azért leírom a sushit. Hátha valaki eszik is.

Sushi: sushi vagy rizotto rizs, szójaszósz, rizsecet, szárított algalap, feltétek (rántotta, szurimi rudak, friss rákfélék és szálka nélküli halak-lazac, tonhal, pisztráng stb- kagyló, avokádó, uborka, répa, halpácszósz- ez többféle lehet, szaké és mirin általában kell hozzá- kb. ennyi.)

 

A rizst speckó rizsfőzőben kellene megfőzni, de ilyen általában nincs otthon, ezért a következő módon főzzük: Felforralunk annyi vizet, amennyi pont elfedné a rizst. Ha felforrt beleszórjuk a rizst, és kikapcsoljuk a tüzet. Otthagyjuk, amíg kihűl. Ha szerencsénk van, megpuhul a rizs, ha nem, akkor forraljuk fel ismét. Akkor jó, ha a végeredmény nagyon ragacsos. Kevés rizsecettel savanyítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni. Előkészítünk egy tálban rizsecet oldatot, ezt sok mindenre fogjuk használni (ez inkább víz mint ecet).

 

Előkészítjük a feltéteket. A rákfélét üres vízben megfőzzük, a páncéljukat leszedjük (általában alul könnyen szétnyílnak), a kagylót legegyszerűbb konzerv kormájában megvenni. A sarkalatos pont a halak elkészítése. Lazacot pl. orosz boltokban lehet venni füstölt formában, na az a tuti. Lazacot és tonhalat teljesen nyersen is ehetünk. A többi halat pácoljuk be mindenképpen. A halhúst megfagyasztjuk, fagyasztott állapotban vékony csíkokra vágjuk, megvárjuk míg felolvad. Pácolás előtt lobogó vízzel leforrázzuk. A pácszósz mirinből (ez egy halalapszósz) rizsborból, rizspálinkából és szójaszószból áll. Az arányok szabadon variálhatók, de vigyázat, mindegyik hozzávaló sós. Ezt összefőzzük, és ebbe áztatjuk bele a leforrázott halféléket.

A zöldségeket nyersen (répa, avokádó, uborka, retek, gomba, daikon, saláta stb) vagy párolva (spárga, gyömbér, tök) használjuk, általában hosszúkás csíkokra formálva.

 

Na. Többféle sushit eszünk, én nigiri vagy maki formára szoktam készíteni. A maki a klasszikus tekercs. Ehhez az egész algalapot megmártjuk a rizsecetes vízben és lefektetjük egy fóliára. A kihűlt rizsből egy vékony (fél centi-egy centi) réteget felkenünk az algára (ez nem egyszerű, mert mindenhez ragad) A kezünket az ecetes vízben megmossuk időnként. A rizsre középen egy csíkban lefektetünk 2-3-4 féle feltétet. Mondjuk Avokadó, gomba, szurimi és hal. Egyenletesen eligazítjuk mind a négyet. Ezek után az algalapot a fóliával irányítva szorosan feltekerjük a feltét köré. A felesleget levágjuk (elég egyszer körbeérnie) A kialakult rudat négy oldalán ejtve és nyomva tömörítjük. Félretesszük, amíg minden alapanyagot fel nem használunk.

A rákokat és kagylókat inkább nigiri formára csináljuk. Egy kanálnyi rizst veszünk a rizsecetes vízbe mártott markunkba, a másik kezünkkel (minhta egy kicsi lapos hógolyót csinálnánk) megtömörítjük Kevés wasabit kenünk rá, és a szétnyitott rákot, kagylót, halat vagy rántottát ráragasztjuk. Száraz algacsíkkal rákötözhetjük, de nem muszáj. Ezt falatonként kell eljátszani.

Ha minden kész, a makirudakat az ecetes ízbe mártogatott éles késsel hirtelen mozdulatokkal 1-2 centi vastag falatkákra vagdaljuk, lapjára állítva tányérra tesszük.

A párolt gyömbért mellé esszük.

Mindenki előtt van egy kis tál, amibe híg szójaszószt öntünk, wasabit ízlés szerint feloldunk benne. Olyan ízű lesz mint egy savanyú mustár. Ebbe kell megmártani a sushi alját fogyasztás előtt.

Bon apetit!

Címkék: sushi

A bejegyzés trackback címe:

https://uristen.blog.hu/api/trackback/id/tr251864682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása