Hali. Halálomon vagyok. Fizikailag, mentálisan és minden más elképzelhető módon padló. Idióta körülmények között sikerült szert tennem az idei év első komolyabb megfázására, lázas köhög torkafáj orrotfúj állapotban pedig az embernek nincs kedve semmi nagyot alkotni.

Jótanács betegeknek: Bedugult orral nem érezzük az ízeket megfelelően, az illatokról nem is beszélve. Csak ismerőset és egyszerűt, ami megy kóstolás nélkül is!

Betegen a legmbegfelelőbb kaja a leves, mert egyszerű, nem kell folyamatosan ott lenni mellette és a folyadékpótlásban is segít. Nem a standard húsleves mellé voksoltam, mert nem nagyon volt alapanyag, hanem az egyébként kedvenceim közé tartozó szárazbableves került elkészítésre. Vasárnap lévén édesanyám itthon van, szóval ma inkább passzív nézelődő voltam a konyhában (citromos teám mögé bújva), ami nem is baj, mert anyukám keményen toló:)

Bableves: Szárazbab, egy füstölt csülök, ilyen répa, olyan répa, ilyen hagyma, olyan hagyma, babérlevél, ecet, krumpli, liszt.

A szárazbabot reggel be kell áztatni ha délután meg akarod főzni. Először a csülköt felteszi az ember vízben főni. Ilyenkor jó ideig ott lehet hagyni, kis lángon elfőddögél egy óra hosszácskát, közben vissza lehet bújni az ágyba egy kényelmes lázmérővel, elég akkor felkelnünk, ha már kedvünk van. Megnézzük a csülköt. Ha már félig megfőtt, beletesszük a babot, néhány gerezd fokhagymát, egész borsot, sót, babérlevelet és megint otthagyjuk. Felteszünk héjában krumplikat főni egy másik edényben. Ágyba vissza, eljárástan füzetet messze, sorozatot bámul. Egy idő után, ha már a bab is félig megfőtt megin levonszoljuk magunkat a konyhába, megpucoljuk megmossuk és a cuccba hajigáljuk a répákat. A megfőtt krumplikat megpucoljuk, összetörjük, liszttel, kis vízzel, egy tojással, sóval összekeverjük és gombóc formájában a levesbe teszünk amennyi kell. a maradék gombócot lekváros gombócnak csináljuk meg. Lelapít, kanál lekvár, becsomagol, forróvízbe. Ez fő egy negyed óráig. Serpenyőben olajon pirított prézlibe kell forgatni és kész. Mire ezt befejezted, a leves is kész lesz. Azt még be kell rátani. Olajon (bőven) lisztet kell pirírani lassan. bele egy kis pirospaprikát, fokhagymát kell nyomni, de ne égjen meg mert keserű lesz. Ha megpirult hideg vízzel felöntjük és az egész mosogatólevet a levesbe keverjük. Ne lepődj meg, az első ezer próbálkozásra csomós lesz. Ez van.

Ha minden igaz, elkészült minden. A levesbe tejfölt lehet tenni ízlés szerint, vagy ecettel savanyítani, de ezt nem szoktam.

A gombócot porcukorral szokás enni.

Bon apetit! (kuckuc)

Esti Spoiler: káposztás tészta. Jelige: Menteni a menthetőt!

Címkék: gombóc bableves

A bejegyzés trackback címe:

https://uristen.blog.hu/api/trackback/id/tr881856854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása