India vallásai

 2010.08.23. 23:17

 Hali. Hát ez sem történik meg mindennap, ismét posztolok egyet, ezt sem a kajákról. Azt hiszem, az a vonal kreativitás hiányában meghalt. Hosszú dolgok nem férnek ki a fácséra, azt hiszem, ez lesz a blog új célja. Amúgy a blog nevét is megváltoztattam.

Na akkor lássuk ezt az indiát:

Buddhizmus:

Erről azért tudunk ezt-azt, csak a lényeget írom le.

A buddhizmus alapítója egy Gautama Sziddharta nevű herceg volt, aki i.e. 560-ban született Nepálban. Apja palotájában, a külvilágról mit sem tudva nőtt fel. Ám hiába volt meg mindene, mégis boldogtalan volt. Amikor kijutott az apja palotájából, rádöbbent, hogy a világ tele van szenvedéssel: látott öreg, beteg és halott embereket. Mindemelett megpillantott egy nincstelen szerzetest is, aki boldognak tűnt, szegénysége ellenére is.

Tanításának alapjait a következő négy pontban foglalhatjuk össze:

1. A lét bármilyen formája szenvedést is jelent,

2. ennek a szenvedésnek az oka a mohóság,

3. szenvedést meg lehet állítani (nirvána),

4. az út a szenvedés megszüntetéséhez a nyolc nemes ösvény.

A nyolc nemes ösvény:

1. helyes megértés (Buddha tanításain keresztül),

2. helyes hozzáállás (pozitívan gondolkodni),

3. helyes beszéd (igazmondás),

4. helyes cselekvés (segíteni másokon, könyörületesség),

5. helyes megélhetés (hasznos munka),

6. helyes erőfeszítés (jámbor cselekedetek),

7. helyes törődés (szavakat, tetteket megelőzve gondolkodni, tehát tudatosság),

8. helyes elmélkedés (nyugodt, elégedett elme létrehozása).

Buddha tanítása Indiából indult, de ott azóta sem olyannyira elterjedt, mint az iszlám, vagy a hinduizmus. Halála után követői különböző iskolákra oszlottak fel, attól függően, hogy hogyan értelmezték a tanításokat: mahájana iskola (Nepál, Vietnám, Kína, Korea, Japán - itt a Zen is, mint a történelmes cikkben is írtam), theraváda iskola (Sri Lanka, Burma, Thaiföld, Kambodzsa, Laosz), vajrayána iskola (Tibet, Bhután, Mongólia).

A Hinduizmus:

Indiában számtalan kis falu külön városállamként létezett, az utak teljes hiányában, az őserdő közepén kb minden falunak saját vallása volt, és ezek összemosódásából keletkezett a hinduizmus.

A hinduizmus felfogása szerint Isten számtalan formában képes megnyilvánítani, kiterjeszteni magát. Ezek a formák nemcsak különböző időpontokban, hanem egyszerre, egyidejűleg is megnyilvánulhatnak a létező világ valamely részén. Isten ezen formáit avatáráknak (inkarnációk) nevezik, akik bizonyos cél beteljesítése érdekében "alászállnak" a lelki világból. E formák közvetlenül Isten formái, amelyeket meghatározott okból vesz fel.

A védikus istenségek baromi sokan vannak, és egymást átfedik. Továbbá mint minden emberben, bennük is vannak női és férfi tulajdonságok is, és hol ez, hol az dominál bennük. Ez nem azt jelenti, hogy skizofrének vagy hermafroditák, hanem hogy a különböző avatárák léteznek. Például a leghatalmasabb isten az Öreg isten, Visnu, az élet kiáramoltatója, a lelkek édesapja, az ő útmutatásai alapján készült a mahat-tattva. Ő maga az Öreg Isten. Ellenben Krsna is az Öreg Isten, nevének jelentése mindenkit vonzó. A Védikus írások tudatják velünk, hogy Apánknak ez a formája is a turáni fajú szkyta népet tisztelte meg leszületésével. Szal hogy mi van? Krsna Visnu egy avatárája. Pont.

 De van rosszabb is. Síva, A leghatalmasabb irányító félisten, a tudatlanság kötőerejének ura. Az Öreg Isten tudásának 84%-ával rendelkezik. A világ egyik leghatalmasabb lelki tanítója. Az ő egyik női párja Parváti (azért párja, mert kicsit homályos, hogy ez most női avatára vagy feleség, illetve gyanús, hogy a Magyar Saiva közösség honlapján a Síva női párjai címmel van egy 20 oldalas cikk...) aki ritkán jön az anyagi világokba. Inkább otthon, a waikunták világában levő Siva-lokán tartózkodik. Viszont! Parváti egyik földi avatárája, Káli anya Parváti talán legvadabb formája. Tigrisen utazik, tüzet okád, emberi koponyákból és kígyókból készült füzért visel. Kálí azt jelenti: "fekete", valóban fekete színű. Ebben a formájában Bhadrakálínak vagy Mahákálínak is nevezik. Vicces alak, mert a szerelem és a halál istene. Hogy ez hogy jött össze, nem tudom. Kötéllel folytja meg az embereket, illetve a férfiakba időnként szerelmes. Na, de Kálinak is van avatárája, Csámundá, aki barna színű, dühös, és karddal öl. Hurrá.

De ez csak egy példa volt, a hinduizmus meg van még spékelve legfelsőbb személyekkel és legfelsőbb tanítványokkal és vezetőkkel, ezek többé kevésbé fedik brahmát vagy Visnut, illetve mindennek mindenkivel van közös gyermeke, hol isten, hol nem ,szóval ha még éltetek zavarosat, akkor ez az.

Ahogy a sulinet írja: A hinduizmus társadalmi életének és vallásosságának tanulmányozása közben könnyen összezavarodhatunk, attól függően, hogy kivel beszélünk róla, vagy éppen melyik szerző könyvét olvasva, kinek a gondolkodásán, látásmódján keresztül próbáljuk megközelíteni e témát.Nagy véleménykülönbséget tapasztalhatunk még akkor is, ha két indiai emberrel találkozva beszélünk India vallási hagyományairól, attól függően, hogy e vallásitársadalmi rendszer melyik szintjén foglalnak helyet, mely társadalmi rend szabályai szerint kapcsolódnak e kultúra rendszeréhez.

Iszlám:

Hát erről talán mindenki tud annyit mint én, ismét csak a lényeg:

 

Az Iszlám szó jelentése: béke, alávetés, megadás. A béke azt jelenti az ember önmagával és környezetével is békében él. Az alávetés Isten utasításai felé meghódolást, engedelmességet jelenti.A iszlám lényegében ugyanazt az üzenetet hirdeti, mint amit Isten összes prófétája hirdetett: az Isten akarat iránti teljes meghódolást, az Iszlámot.

Istent Allahnak nevezik, melynek jelentése: az egyetlen Isten. A szó az AL-ILÁH (az Isten) összetételéből származik.

Az Allah szó Isten helyes arab elnevezése, amelynek nincs többesszáma és neme. Korán (112) így ír: "Az Irgalmas és Könyörületes Allah nevében; Mondd: Allah az egyetlen; Allah az örökkévaló; Nem nemzett és nem nemzetett; És senki sem fogható hozzá."

 

 

A vallás alapját is az Allahba vetet kizárólagos hit jelenti. Allah az egyedüli, akit imádni kell és akihez fordulnunk kell bűnbocsánatért, minden más közvetítő nélkül. Istenen kívül léteznek angyalok és próféták, valamint elfogadják az Ó- és Újszövetség eredetét. De kételkednek annak hitelességében, mert meg vannak győződve, hogy emberi kéz is beleavatkozott abba. Szentírásuk a Korán ami kizárólag Mohamed próféta munkája. Ebben olvashatunk nem rendszerezett formában azokról a kinyilatkoztatásokról, melyeket Gábor arkangyal révén kapott Istentől.

A muszlimok hisznek a halottak feltámadásában, a mennyben és a pokolban is. Isten mindenható, az egész világ Neki van alárendelve, mégis szabad akaratot adott az embernek. Tehát mindenki felelős a tetteiért.

Igaz muszlimnak azt nevezzük aki aláveti magát Allah akaratának és leteszi a hitvallást: "Tanusítom, hogy nincs más istenség Allahon kívül, és Mohamed az Ő küldötte." Ez jelenti, hogy valaki elfogadja Allahot mint egyedüli istent, és elismeri Mohamed küldetését.

Mohamedről a wiki: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mohamed_próféta

 

A Jainizmus

 

A jainizmus két alapító nevéhez fűződik. Az első, akit valójában a vallás alapítójának tartanak Pársvanátha volt (aki nem egy betegség hanem ember), aki i.e.8. században élt, Bihar tartományban. Ő királyi családból származott, és 30 éves korában döntött úgy, hogy aszkéta lesz.

Hamarosan megvilágosodott, és elkezdte terjeszteni tanításait.A másik jelentős alapító Vardhamána volt. ő i.e.599-527-ig élt. Ksatriya, azaz harcosi gyökerekkel rendelkezett, de ő is a vándoraszkéta életre szánta el magát. Csak azt evett, amit kapott, testét egy ruha fedte, amíg le nem szakadt. Utána meztelenül járt. Miután elérte a megvilágosodást különböző neveken illeték: Jina (győztes), Mahávira (nagy hős), Thirtankara(ösvénycsináló). 72 évesen hagyta el a világot, miután kidolgozta a világi hívek és a szerzetesek felé irányuló követelményrendszert. Egész életében az aszketizmusról prédikált, halálát is egy böjt okozta.

A jainizmus ellene van a brahminikus kasztrendszernek, a bráhmanák felsőbbrendűségének is. Nem fogadja el a Védák tekintélyét sem. Szentírásuk a Sziddhanta melyet Mahávira tanításai alapján állítottak össze tanítványai.

A vallás pár évszázad alatt elterjedt Indiában. Főleg a ksatriya (harcos) és a vaisya (kereskedő) rétegből kerültek ki hívei. Ma körülbelül három és fél millióan vannak Indiában. Két fő csoportra oszthatjuk őket: digambarák(mezítelenek), svetanibarák(fehér ruhát hordók). Inkább a rendtartásban, mint sem a tanokban van eltérés közöttük.

A jainisták célja megszabadulni a karmától, azaz egy tiszta szellemi állapotba kerülni. Ezt pedig a hármas úton keresztül lehet elérni: a helyes hit, helyes életmód és a helyes felismerés útján.

Templomaikat, mint a buddhistákét is sztúpáknak hívják. Itt végzik lelki gyakorlataikat a hívők és a szerzetesek. Ünnepeik közül a legjelentősebb a nyolc napos Pariusana, amelyet a tirthankarák tiszteletére tartanak. Másik nagy ünnepük a Szent Kerék ünnepe, de van akik a Diválit (hindu ünnep) is megtartják.

Azt hittétek eddig volt összetett? Höh.

A Szikh vallás

 

A szikh vallás ötvözi a hindu és a muzulmán tanításokat.

Alapítója Nának Cand guru (1469-1539). Ő egy kereskedő volt akire nagy hatással voltak az iszlám tanításai, főleg Kabir iszlám reformeré aki maga is kísérletet tett az a két vallás egyesítésére.Nának Cand főleg a hindu kasztrendszer ellen lázadt. Első követői panjábi polgárok voltak. Ők kasztra való tekintet nélkül alakítottak ki szikh közösségeket, a khálszákat. Ennek férfi és nő egyaránt lehetett tagja.

A férfiak egy Szingh(oroszlán) nevet kaptak nevük mögé, s fogadalmat tettek a szabályok betartására.

Nának Cand után kilenc guru következett, akik közül többen életüket vesztették az iszlám hatalom üldöztetései miatt. Így a békés vallás kezdett harciasabbá válni.

Guruk:

2. Angad guru

3. Amar dász guru

4. Ráma dász guru ő idején kezdődött az amrisztári Aranytemplom építése

5. Arjan guru összeállította előtte élő négy guru és saját írásaiból a Grant Szahibot a szikhek szent könyvét, 1603-ban

6. Hargabind guru

7. Har Dai guru

8. Harkrisan guru

9. Tegh Bahadur

10. Gobind Singh guru 1666-ban született ő volt a szikh vallás utolsó arculatformálója.

A szikh szó jelentése: tanítvány a szanszkrit sisya szóból származik. A szikhek akik a Khálszába, a Hívők Társaságába tartoznak öt előírást követnek, mely szerint egy szikh férfi nem nyírja haját, arcszőrzetét (kes), fésűt (kangha), nadrágot (kacca), kardot (kirpan) és acél karkötőt (kara) kell viselni. Mindig viselik jellegzetes turbánjukat is.

Mivel nincs külön papság minden szikh férfi betöltheti ezt a pozíciót, ha ismeri a Grant Szahibot, mivel az istentisztelet is ennek a felolvasásából és szent himnuszok énekléséből áll. Manapság főleg Észak-Indiában és Panjábban találkozhatunk hívekkel.

 

Na, hát kb. ennyi. Vagy legalább is én ennyiről tudok. A Védikus istenekről érdemes kicsit olvasgatni, pláne, hogy nagyon szép ábrázolásaik vannak. Csá.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://uristen.blog.hu/api/trackback/id/tr722242613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PerverzBabi · http://perverzbabi.blog.hu/ 2010.08.24. 18:23:10

Csak hogy legyen valaki, aki fikázik és belédköt :)

A Korán nem Mohamed munkája, vigyázni kell az ilyenekkel, a muszlimok érzékenyek erre.
A Korán isteni kinyilatkoztatás, amit Mohamed Gábrielen keresztül kapott meg.
A muszlimok szeretik emlegetni, hogy Mohamed maga írástudatlan volt, ő csupán közvetítette az igét. Maga a Korán lejegzése is csak Mohamed halála után történt meg.

Shrek89 2010.08.24. 18:41:21

Bocs, ez benne is van, de tényleg félreérthető. Köszi. És teljesen igazad van. Őt tessék figyelembe venni!

Levi Teal'C 2010.08.29. 14:51:55

szép poszt :)
sok érdekes dolog van benne.
iszlámról múltkor kiokosítottak kicsit, bementünk a BME melletti mecsetbe körülnézni, aztán elkezdtünk beszélgetni a muszlimokkal és ott ragadtunk 4 órát. :)

Shrek89 2010.08.29. 15:02:52

Örülök hogy tetszett.

betax 2010.11.02. 08:41:17

Ma este 17:15-18:45 között a Vallás és ember c. kurzus keretében a budhizmusról lesz szó, az E303-ban, a hinduizmus múlt héten volt.
süti beállítások módosítása